Toplist (10 juli 2021)

Feest met publiek

Toplist 10/07/2021:
Ambiancemuziek uit Vlaanderen

Zoals altijd vieren we op 11 juli de Vlaamse feestdag. Er zijn ondertussen ontelbaar vele feesthits gemaakt in ons Vlaanderenland. Heel wat grote namen uit de muziekwereld hebben gigantische hits gescoord met zo’n feestknaller. Van Juul Kabas tot Dynamite en van Christoff tot Paul Severs. Allemaal hebben ze wel een hit gescoord die op alle feestjes en fuiven door de luidsprekers weergalmen.

Er zijn zelfs heel wat nummers gemaakt die over Vlaanderen zelf gaan. Denk maar aan Vlaanderen Mijn Land van Will Tura, Vlaanderen De Leeuw van Willy Sommers, Vlaanderen Boven van Raymond van Het Groenewoud of Vlaanderen van Paul Van Vliet. Er zijn heel wat bekende bands die bekend werden door meezingers zoals Dynamite, Swoop, De Romeo’s en de Strangers.

10 vergeten feesthits!

  1. Geen Wonder Dat Ik Ween (Paul Severs)
  2. Nachten Van Parijs (Samantha)
  3. Klappen, Stampen, Fluiten (Bobby Ranger)
  4. De Dag Dat Het Zonlicht Niet Meer Scheen (John Terra)
  5. ’t Zwien (O’ Djavel)
  6. Ga Met Me Mee (Bart Van Den Bossche)
  7. Marlène (Bart Kaëll)
  8. Poesje Stoei (Urbanus)
  9. Jij Bent De Mooiste (Laura Lynn)
  10. ’t Is Weer Tijd Voor De Polonaise (Christoff)

1/ Geen Wonder Dat Ik Ween (Paul Severs)

Paul Severs werd natuurlijk vooral bekend dankzij de hits Ik Ben Verliefd Op Jou en Zeg ‘ns Meisje. Toch is er nog de vergeten B-kantje van die eerstgenoemde single uit 1970 die iedereen waarschijnlijk ook nog wel kent. Is het niet omdat je de jaren zeventig bewust meemaakte, dan is het misschien dankzij de film Firmin. In die film krijgt het nummer Geen Wonder Dat Ik Ween behoorlijk wat aandacht.

2/ Nachten Van Parijs (Samantha)

In hetzelfde jaar dat Paul Severs zijn nummer 1 hit op ons loslaat scoort ook Samantha een grote hit met Helikopter U.S. Navy 66. In 1972 scoorde ze een megahit in Vlaanderen met Eviva Espana die in de winter van dat jaar voor een warm gevoel zorgde bij de Vlaming. Het jaar daarna kwamen nog enkele toppers uit van de Vlaamse zangeres. Eentje daarvan is de vergeten topper Nachten Van Parijs uit 1973.

3/ Klappen, Stampen, Fluiten (Bobby Ranger)

Bobby Ranger is misschien wel de minst bekende naam uit deze lijst. Toch scoorde de zanger enkele grote meezingers in de jaren 70. Eentje daarvan is Singing Hi Hi Jippie Jippie Jee uit 1978. Verder is hij ook nog bekend van de hits I Got Love, I Got Music en het aanstekelijke Klappen, Stampen, Fluiten uit 1971.

4/ De Dag Dat Het Zonlicht Niet Meer Scheen (John Terra)

John Terra is naast zanger ook een bekend producer in Vlaanderen. Zo was hij producer van heel wat Vlaamse artiesten. Onder andere Dana Winner en Lisa Del Bo had de producent onder zijn vleugels genomen. Daarnaast schreef hij ook heel wat Vlaamse hits. Enkele voorbeelden hiervan zijn Hij Speelde Accordeon van Luc Steeno, Onder De Toren van Christoff en Diep In Mij van Yasmine. Uiteraard heeft Terra ook zelf enkele grote hits op zijn naam staan: Is Er Een Ander?, A La Espagnola en met de hit De Dag Dat Het Zonlicht Niet Meer Scheen scoorde hij in 1981 zijn grootste hit.

5/ ’t Zwien (O’ Djavel)

O’ Djavel is een West Vlaamse groep die alles in het West-Vloams zingt. Dat blijkt ook te werken want heel wat nummers worden nog altijd meegebruld door heel wat West-Vlamingen. Ondanks het feit dat de groep slechts één plaat heeft uitgebracht, kennen we dus toch het repertoire van de band behoorlijk goed. Het bekendst zijn De Keerle, De Stad Paries en het B-kantje die op hun bekendste werk ’t Zwien prijkte: Feevre. Dat nummer werd uitgebracht in 1986 is een herwerking van de Peggy Lee hit Fever.

6/ Ga Met Me Mee (Bart Van Den Bossche)

Begin 2013 kregen we het trieste bericht te horen dat zanger/presentator Bart Van Den Bossche overleed op 48 jarige leeftijd. Naast de presentator van Videodinges op vtm kennen we hem vooral als Vlaams zanger. Hij scoorde vooral in de jaren 90 enkele grote hits en bijna allemaal zijn het stuk voor stuk meezingers geworden. Oh Jolie, Boem, Het Leven Heeft Geen Enkele Zin en niet te vergeten De Heuveltjes Van Erika. Toch blijft nog een andere hit ook heel erg bekend in de oren klinken. Misschien wel zijn leukste meezinger: Ga Met Me Mee uit 1991.

7/ Marlène (Bart Kaëll)

Misschien wel de bekendste naam uit het rijtje is Bart Kaëll. Hij scoorde eind jaren tachtig en in de jaren negentig hit na hit. Zijn grootste hits waren Zeil Je Voor Het Eerst, Mooi Weer Vandaag, Samen In De Zon, Ik Vlieg en De Marie-Louise. Toch ontbreekt in deze lange rij hits één nummer die je altijd goed gezind zal maken en die in het najaar van 1992 een dikke hit werd in Vlaanderen: Marlène.

8/ Poesje Stoei (Urbanus)

Een nummer 1 hit scoorde Urbanus al in 1979 met de kersthit Bakske Vol Met Stro. Daarna veroverde de komiek de hitlijsten met Quand Les Zosiaux Chantent Dans Le Bois, The Scratchin’ Zwaantjes, Hittentit, De Wereld Is Om Zeep en De Paashaas. Maar Poesje Stoei uit 1994 moet zeker ook in dit lijstje, al was het maar voor de dubbelzinnige tekst van Urbain.

9/ Jij Bent De Mooiste (Laura Lynn)

De West Vlaamse Laura Lynn is vooral bekend van de hits Arrividerci Hans, Jij Doet De Wolken Verdwijnen, Dans Je De Hele Nacht Met Mij en Je Hebt Me Duizend Maal Belogen. Toch scoorde ze een nummer 1 hit in Vlaanderen met Jij Bent De Mooiste in 2006. Ook met Frans Bauer scoorde ze nog twee nummer 1 hits in de Vlaamse Ultratop. Met Kom Dans Met Mij en Al Duurt De Nacht Tot Morgenvroeg.

10/ ’t Is Weer Tijd Voor De Polonaise (Christoff)

Een andere grote naam in Vlaanderen als het over Schlagermuziek gaat is zeker en vast Christoff. Vooral midden jaren 2000 haalde hij geregeld de hoogste regionen in de hitlijsten in zowel Vlaanderen als Nederland. Het begon met Als Ik In Je Blauwe Ogen Kijk. Daarna volgde nog Een Ster, Zeven Zonden, Miljonair en Je Maakt Me Zo Gek. Maar ook daarna kwamen nog meezingers uit. Sweet Caroline en Mijn Nr. 1 beleefden hun debuut in de Vlaamse hitlijsten in het begin van het vorige decennium. ’t Is Weer Tijd Voor De Polonaise kwam ook uit die periode en scoorde in de zomer van 2010.

Wat vond je van dit artikel?

Klik op een ster om te stemmen.

resultaat 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Er is nog geen stem uitgebracht. Jij kan de eerste zijn!

Spijtig dat je dit geen leuk bericht vond.

Laat ons weten wat er beter kan!

Wat kan er beter?

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.