Toplist 31 juli 2021

silhouette van vrienden

Toplist 31/07/2021:
Gratis uitstappen in Vlaanderen en Brussel

Ons Belgenlandje mag dan één van de kleinere landen ter wereld zijn, toch valt er heel wat te beleven. Maar er zijn wel heel wat uitstapjes in België die een flinke hap in je budget nemen. Er zijn tal van musea, parken en andere plaatsen waar je telkens inkom voor moet betalen. Toch biedt ons land ook heel wat gratis alternatieven. Daarom vind je deze week in onze lijst hieronder 10 plaatsen die je niks kosten.

En er zijn ook enkele speciale bezienswaardigheden die op zich niks kosten. Zo kan je in het restaurant met de prachtige naam Bel Air in de luchthaven van Oostende de vliegtuigen zien landen en opstijgen. Je hoeft dus enkel een drankje te kopen. Daarnaast zijn er ook enkele ‘korte’ bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld het graffitistraatje in Gent of kan je als sportieveling ook fietsen door de bomen in Bosland in de buurt van Lommel. Voor de liefhebber van cultuur kan je terecht in het Begijnhof in Antwerpen. En last but not least zijn er nog enkele musea in Brussel voor de kunst en cultuur fan die volledig gratis zijn. Zo kan je Het Paleis van Karel van Lotharingen bezichtigen of stap je zomaar binnen in het Wiertz museum.

Nog niet helemaal overtuigd? Kijk dan even hieronder voor onze selectie van gratis activiteiten in ons land.

10 gratis uitstappen in Vlaanderen en Brussel.

 1. Kinderboerderij De Zeven Torentjes (Assebroek)
 2. Beaufort 21 (Belgische kust)
 3. Drongengoedhoeve (Ursel)
 4. Plantentuin UGent (Gent)
 5. Domein Tivoli (Mechelen)
 6. Ronleiding Diamondland (Antwerpen)
 7. Nationaal Park Hoge Kempen (Limburg)
 8. Klankenbos (Pelt)
 9. Parlamentarium (Brussel)
 10. Kunstberg (Brussel)

1/ Kinderboerderij De Zeven Torentjes (Assebroek)

Op deze kinderboerderij valt heel wat te beleven. De Zeven Torentjes staat bekend als een leuke plaats voor ouders met jonge kinderen. Naast de kinderboerderij biedt het domein ook een cafetaria met speeltuin voor klein en groot. Er is zelfs een waterspeeltuin aanwezig zodat kinderen tijdens warme dagen van wat verkoeling kunnen genieten.

2/ Beaufort 21 (De Belgische Kust)

Van 27 mei tot en met 7 november van dit jaar kan je allerlei kunstwerken bezichtigen aan de kust. Het kunstproject kan je om de drie jaar in ons land bewonderen en dit jaar vieren ze hun zevende editie. Er zijn kunstwerken van project Beaufort 21 te bezichtigen in 10 badsteden waaronder Blankenberge, Zeebrugge, Nieuwpoort, Bredene en Oostende.

3/ Drongengoedhoeve (Ursel)

In het drongengoedbos, dat bekend staat als het grootste bos van Oost Vlaanderen ligt ook de Drongengoedhoeve. Naast een herberg bevinden zich ook enkele leuke activiteiten in de hoeve. Zo zijn er enkele tentoonstellingen, is er een bezoekerscentrum en kan je fietsen huren. Daarnaast heeft de hoeve ook een rijke geschiedenis In het bos vind je voor de allerkleinsten ook een kabouterpad en een sprookjesbos.

4/ Plantentuin UGent (Gent)

Aan de rand van het Citadelpark kan je naar de plantentuin van de Gentse Universiteit gaan kijken. Je kan er terecht als natuurliefhebber of wanneer je nood hebt aan wat rust. De toegang tot de tuin is volledig gratis.

5/ Domein Tivoli (Mechelen)

Op het domein Tivoli in Mechelen biedt een waaier aan leuke activiteiten zoals een kinderboerderij, een speeltuin en een groot park. Er is ook aan de grotere en meer avontuurlijke kinderen gedacht. Er bevindt zich namelijk tussen de bomen een parcour met verschillende hindernissen en bruggen.

6/ Rondleiding Diamondland (Antwerpen)

In Diamondland ontdek je de wonderlijke weg die een diamant aflegt en hoe het slijpen van een diamant in zijn werk gaat. Via een begeleide tocht met een gids kan je heel wat bijleren over deze fonkelende edelsteen.

7/ Nationaal Park Hoge Kempen (Limburg)

Ons enige nationale park van ons land draagt de naam Nationaal Park Hoge Kempen. Er zijn maar liefst zes toegangspoorten tot het park. Hieronder vind je meer info over de activiteiten die de toegangspoorten aanbieden:

 • Connectarra – speeltuin, café, schachtblok,…
 • De Lieteberg – Entomopolis, Blote Voetenpad (niet gratis), Vlinderkoepel,…
 • Kattevennen – Speeltuin De Speelplaneet, Cosmodrome en Stenenpad,…
 • Mechelse Heide – Zandloperpad, Hondenlosloopzone, Camping Salamander,…
 • Pietersheim – Kinderboerderij met speeltuin, Kabouterpad, Waterburcht,…
 • Station As – Café met terras in voormalig station, Uitkijktoren van 31 meter hoog, Toeristische trein,…

8/ Klankenbos (Pelt)

De klankkunstwerken in het Klankenbos zijn een streling voor het oor. Via de installaties die zich te midden in de natuur bevinden, ontdek je de wonderlijke wereld van geluid. Robert Lambermont creëerde Het Oor van Noach, Horst Rickels maakte Het Geheim van Horst en Hans Van Koolwijk realiseerde het project Oorsprong voor het Klankenbos. En zo zijn er nog heel wat andere werken te bewonden in het bos.

9/ Parlamentarium (Brussel)

Altijd al gefascineerd geweest door Europa, De Europese Unie of politiek in het algemeen? Dan moet je zeker eens een bezoek hebben gebracht aan het bezoekerscentrum van het Europees Parlement. De ’tocht’ begint in het Parlamentarium met een reis door de geschiedenis van Europa en ontdekt gaandeweg hoe het Parlement werkt.

10/ Kunstberg (Brussel)

De Kunstberg in Brussel is dé plaats voor iedereen die van kunst én natuur houdt. Want er is hier ook een heuse kunstbergtuin aanwezig. Voor de sportievelingen is er ook een skatepark aanwezig.

Wat vond je van dit artikel?

Klik op een ster om te stemmen.

resultaat 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Er is nog geen stem uitgebracht. Jij kan de eerste zijn!

Spijtig dat je dit geen leuk bericht vond.

Laat ons weten wat er beter kan!

Wat kan er beter?

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.