Aardrijkskunde

Alfabet

De taal Khmer is de officiële taal in Cambodja en heeft de meeste letters in zijn alfabet. In totaal zijn er dat 74. Het wordt door zo’n 12 miljoen mensen gesproken in Cambodja en enkele andere landen in Azië door kleinere groepen mensen. Rotokas is dan weer de taal met het kleinste alfabet. Het telt slechts 12 letters en wordt door 4300 mensen gesproken in Nieuw-Guinea.

Vlag van Cambodja (afbeelding: Chork Niarin)

De taal Khmer is de officiële taal in Cambodja en heeft de meeste letters in zijn alfabet.

topfacts – alfabet

De Noordzee

De minimumtemperatuur in de Noordzee is 6 graden celcius en de maximum temperatuur is 17 graden celcius. Daarmee wordt hij aanzien als de koudste zee ter wereld. Er komen veel tsunami’s voor diep in de zee met golven tot meer dan 20 meter hoog. De noordzee is een zeer jonge zee vergeleken met andere zeeën en oceanen op aarde. Volgens onderzoek van enkele wetenschappers zou de zee om en bij de 20.000 jaar oud zijn en werd gevormd als een gevolg van de ijstijd. Het zoutgehalte van de oceanen en zeeën is ongeveer 3,5 % terwijl dat voor de meest zoute zee ter wereld, de Dode zee, ongeveer 34% bedraagt. In Noorwegen werd in de Noordzee in 2006 tijdens het boren naar olie een fossiel ontdekt van een Plateosaurus. Dat was op dat moment een record want nooit was er zo diep een fossiel gevonden.

De minimumtemperatuur in de Noordzee is 6 graden celcius en de maximum temperatuur is 17 graden celcius. Daarmee wordt hij aanzien als de koudste zee ter wereld.

topfacts – Noordzee

Lake Hillier

Lake Hillier is een meer die voor de kust van het Middle Island ligt en een wel heel opmerkelijke kleur heeft. Het meer is knalroze zoals je hieronder op de foto kan zien. De roze kleur zou volgens wetenschappers afkomstig kunnen zijn van een bacterie of organisme die zich in het water bevindt en de roze kleur in het water afscheidt. Zeker is wel dat het geen optische illusie is want wanneer je een flesje vult met het roze water blijft het ook in het flesje de roze kleur hebben. In Lake Hillier kan je gewoon zwemmen al zit er in het water behoorlijk veel zout, ongeveer 10 keer zoveel als in andere zeeën en oceanen.

Lake Hillier (afbeelding: wikipedia)

De roze kleur zou volgens wetenschappers afkomstig kunnen zijn van een bacterie of organisme die zich in het water bevindt en de roze kleur in het water afscheidt.

topfacts – Lake Hillier

Le Morne Brabant

Le Morne Brabant werd in 2003 opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een schiereiland verbonden met het eiland Mauritius. Het eiland zelf is echter niet het unieke die je daar vindt. Daarvoor moeten we in het water gaan kijken. Als je gewoon rond het eiland vaart kan je het fenomeen niet zien maar wanneer je beelden maakt vanuit de lucht met een helikopter of drone lijkt het precies alsof er een onderwater waterval te zien is. Hetgeen je ziet is gezichtsbedrog en komt omdat de stroming van de Indische oceaan met een enorme kracht het zand naar beneden trekt waardoor het lijkt alsof er water naar beneden valt, maar in werkelijkheid is het dus eigenlijk zand.

Zuidwestelijke kant van Mauritius (afbeelding: Xavier Coiffic)

Als je gewoon rond het eiland vaart kan je het fenomeen niet zien maar wanneer je beelden maakt vanuit de lucht met een helikopter of drone lijkt het precies alsof er een onderwater waterval te zien is.

topfacts – le morne brabant

Vreemde namen

De plaatsnamen Batman, Chicken, Frankenstein, Fucking (zie foto) , Fart en Condom klinken al wat vreemd als namen voor steden, provincies of gemeenten. Maar het kan nog gekker. We geven een lijstje mee met de 10 gekste namen voor plaatsen van over de hele wereld.

De langste plaatsnaamLlanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwillantysiliogogogochdorpje in Wales
De meest vrouwelijke bergMount Clitorisberg in de Filipijnen
De meest mannelijke gemeenteKlotengemeente in Zwitserland
Het meest vrouwonvriendelijke buurtschapTrutjeshoekbuurtschap in Nederland
De politie is geen dierenvriendKut hondpolitiekantoor in India
Gehucht in LanklaarKlein en Groot Homokleine gemeente in België
Twee in éénKut (stad) en Vis (eiland)stad op het eiland in Kroatië
Veel zieke mensen hier waarschijnlijkHerpesstadje in Frankrijk
Gastvrijer kan het nietWelkomdorpje in Zuid-Afrika
Wonen er ook slimme vrouwen?Dumb Woman’s Lanestraatnaam in het Verenigd Koninkrijk
lijst van gekke plaatsnamen
Fucking is een plaatsnaam in Oostenrijk (afbeelding: wikipedia)

De plaatsnamen Batman, Chicken, Frankenstein, Fucking , Fart en Condom klinken al wat vreemd als namen voor steden, provincies of gemeenten.

topfacts – aardrijkskunde