Dagelijks Leven

Balpen

Hier hebben we het dan vooral over het merk BIC en meer bepaald over de balpennen met een dop. Als je goed kijkt valt het op dat de dop van de balpen allemaal een gat hebben aan de bovenkant. Vroeger dacht men dat het populaire merk dat deed om de balpennen sneller te laten uitdrogen zodat het commercieel interessanter was voor hen. De echte reden werd door het merk zelf onthuld toen er teveel verwarring ontstond rond het gaatje. Het gat werd in het dopje gemaakt om verstikking bij kleine kinderen te voorkomen wanneer ze het per ongeluk zouden ingeslikt hebben. Zo wordt de luchtbaan niet volledig belemmert en stikt het kind niet snel.

balpen van het merk BIC (afbeelding: Openclipart-vectors)

De echte reden werd door het merk zelf onthuld toen er teveel verwarring ontstond rond het gaatje.

topfacts – balpen

Eieren

Het is niet altijd duidelijk te zien of een ei nog vers is of niet. Er bestaan gelukkig enkele trucjes om te weten te komen hoe vers een ei nog is. Als het ei al gebroken is, en het eigeel is plat en het eiwit is dun is het niet meer vers. Wanneer je een ei breekt en het stinkt is het sowieso bedorven. Wil je het ei nog niet breken, dan kan je volgend trucje toepassen: Leg het ei in een kom koud water. Kijk goed wat het ei doet. Zinkt het naar de bodem, dan is het vers. Wanneer het minder vers is, zal het ei rechtop in de kom gaan staan. Stijgt het naar de oppervlakte van het water, dan is het ei bedorven en moet je het wegsmijten.

Eieren in een mand (afbeelding van Julianti)

Er bestaan gelukkig enkele trucjes om te weten te komen hoe vers een ei nog is.

topfacts – Eieren

Hoofdkussen

Een hoofdkussen gebruiken we allemaal dagelijks. Een hoofdkussen vervang je best ieder jaar. De meesten onder ons doen daar echter veel langer mee. De reden waarom je het best een hoofdkussen zo snel vervangt is omdat je door de huisstofmijt allergieën kan krijgen als je te lang op hetzelfde kussen slaapt. Maar een kussen kan je ook perfect wassen. Je doet dat best minstens 1 keer om de drie maanden en daarenboven kan je ze ook in de droogkast stoppen. Een kussen wordt voornamelijk gebruikt om tijdens het liggen onze nekspieren die een ganse dag opgespannen zijn te ontspannen.

hoofdkussens (afbeelding: pixabay)

De reden waarom je het best een hoofdkussen zo snel vervangt is omdat je door de huisstofmijt allergieën kan krijgen als je te lang op hetzelfde kussen slaapt.

topfacts – hoofdkussen

Schoenen

Schoenen hebben veel nut. Ze zorgen ervoor dat je veilig kan bewegen en warme voeten hebt en voor veel mannen en vooral vrouwen zijn ze ook een mode -object. Toch zijn er enkele zaken die we nog niet wisten over één van de populairste schoenen voor vrouwen: de naaldhakken. We weten allemaal dat het dragen van stiletto’s slecht is voor lijf en leden maar wist je ook dat de schoen origineel ontworpen was voor de man. De schoen met de hoogste hak ooit gemaakt was maar liefst 1,80 m hoog. De duurste schoen ooit werd verkocht in 2000 voor maar liefst 660.000 dollar. Het Amerikaanse fitnesscenter “Crunch” heeft zelfs een programma uitgewerkt om vrouwen tijdens een workshop te leren juist te lopen op hoge hakken.

naaldhakken (afbeelding: Elegance Nairobi)

De schoen met de hoogste hak ooit gemaakt was maar liefst 1,80 groot.

topfacts – schoenen

Vuur

Het vuur van een vlam (bijvoorbeeld van een kaars) heeft nooit een schaduw. We kunnen zelfs stellen dat licht geen schaduw heeft. Wanneer je een kaars voor de muur houdt zal je de schaduw van de kaars zien maar de vlam van de kaars niet, zoals op de foto hieronder te zien is. Hoe komt dat precies? Doordat vuur feller is dan het omgevingslicht, en daardoor kan je de vlam niet zien.

illustratie van een vlam zonder schaduw

Het vuur van een vlam (bijvoorbeeld van een kaars) heeft nooit een schaduw. Meer zelfs, licht heeft geen schaduw.

topfacts – vuur