Fauna

Algemeen

Hieronder een lijst met tien weetjes over het dierenrijk:

  1. Koeien slapen slechts 20 minuten per nacht.
  2. Bij beschadiging of verlies van vissenschubben worden ze opnieuw aangemaakt. De kleur van schubben aan de kant van de huid is rood.
  3. Bepaalde slangen die niet giftig en dus niet gevaarlijk zijn kunnen gevaarlijke soortgenoten nabootsen indien ze gevaar zien. Zo schrikken ze potentiële belagers af.
  4. De snijtanden van een konijn groeien hun hele leven lang verder. Daarom moeten ze veel hooi en gras eten zodat de tanden kunnen slijten.
  5. Een raaf is een zeer slimme vogel. Hij kan heel lang onthouden. Jaren nadat hij ergens voedsel vandaan haalde kan hij die plek nog terugvinden.
  6. Een kip met rode oorlellen legt bruine eieren en een kip met witte oorlellen legt witte eieren.
  7. De kat is de enige van de katachtigen die kan spinnen tijdens het in-en uitademen. De anderen zoals de leeuw en tijger kunnen spinnen maar alleen tijdens het uitademen.
  8. Paarden hebben een vergrote dikke darm waardoor de vertering van hun voedsel wat sneller gaat ondanks het feit dat ze toch altijd moeite hebben met hun vertering.
  9. Leeuwinnen kunnen tot 6 welpjes werpen per keer. Ze hebben wel maar 4 tepels waardoor er meestal maar 4 welpjes kunnen overleven. Daarenboven zijn de welpjes bij de geboorte blind.
  10. Een wallaby is een kangoeroe, maar een kangoeroe is geen wallaby. De grootste kangoeroe is de rode reuzenkangoeroe. Hij kan tot 1,60m groot worden.

Alpaca

De alpaca wordt net zoals de lama gezien als een dier die veel spuugt. De dieren spugen meestal naar soortgenoten met als boodschap dat ze drachtig is. De enige reden waarom ze naar mensen zouden spugen is uit verdediging wanneer ze in een netelige situatie terechtkomen en dan vooral wanneer ze drachtig zijn. Alpaca’s zijn dus eigenlijk best wel lieve dieren. Alpaca’s spugen ook geen speeksel maar wel maagsap. Ze zoeken het trouwens ook graag wat hogerop. Op een hoogte van ongeveer 5000 meter voelen ze zich het best in hun vel.

De enige reden waarom ze naar mensen zouden spugen is uit verdediging wanneer ze in een netelige situatie terechtkomen.

topfacts – fauna

Duizendpoot

Duizendpoten geven soms gif af die door sommige apensoorten gegeten worden. Die apen sterven daar niet aan als de duizendpoot dat gif afgeeft ter verdediging. Ze gaan zelfs nog een stapje verder en wrijven zich in met dat gif om insecten op afstand te houden. Mensen doen dat beter niet want je kan er serieuze huidirritatie door krijgen en enkele soorten geven zelfs dodelijk gif af voor de mens. De duizendpoot gebruikt het gif niet alleen uit zelfverdediging maar ook om zijn prooi te doden, want het zijn wel degelijk vleeseters die vooral insecten verorberen. Ze worden maximum 12 centimeter lang.

De duizendpoot gebruikt het gif niet alleen uit zelfverdediging maar ook om zijn prooi te doden, want het zijn wel degelijk vleeseters die vooral insecten verorberen.

topfacts – fauna

Echidna

De Echidna is, naast het vogelbekdier, het enige zoogdier dat eieren legt. Het dier heeft ook een buidel die hij gebruikt als uitbroedplek voor zijn eieren. Het dier lijkt daarenboven heel hard op de egel en een stekelvarken door zijn vele stekels. Hij wordt vooral gespot in Nieuw-Guinea en Australië. Het dier is vernoemd naar een figuur uit de Griekse mythologie die half mens, half monster was.

De Echidna is, naast het vogelbekdier, het enige zoogdier dat eieren legt.

topfacts – fauna

Giraf

Een giraf kan gemakkelijk tot 55 km per uur lopen. Hun tong die ze gebruiken om hun voedsel uit bomen te trekken kan tot 45 cm lang zijn. Een giraf kan net zoals een kameel lange tijd zonder water overleven. De giraf haalt zijn vocht dan uit hun voedsel. Bij het drinken moet een giraf zijn voorste poten uit elkaar zetten om van de oppervlakte te kunnen drinken. Het is wel niet zonder risico omdat een giraf heel kwetsbaar is op dat moment. Daarom gaan ze altijd in groep drinken en staan er enkele van de groep op de uitkijk. Een pasgeboren kalf weegt ongeveer 100 kilo en is ongeveer 2 meter hoog. De geboorte van een giraf is behoorlijk indrukwekkend omdat de moeder rechtop staat bij de bevalling. Het kalf komt ter wereld met zijn hoofd eerst, maar draait zich terwijl het valt.

Hun tong die ze gebruiken om hun voedsel uit bomen te trekken kan tot 45 cm lang zijn.

topfacts – fauna

Jachtluipaard

Een luipaard behoort tot ‘de big five’. Maar een jachtluipaard is een ander dier dan het luipaard. De twee verschillen vooral in lichaamsbouw. Het jachtluipaard ziet er dunner uit, wat ervoor zorgt dat het dier zeer snel kan lopen. Het jachtluipaard is het snelste landdier ter wereld. Ze kunnen tot wel 100 km/u lopen, maar moeten wel 10 minuten rusten vooraleer ze kunnen eten als ze hun prooi hebben gevangen. Ze worden altijd blind en zonder tanden geboren. Ze zijn de enige katachtigen die hun nagels niet kunnen intrekken. Cheeta’s, zoals ze ook wel eens genoemd worden, kunnen niet brullen maar grommen, blazen of spuwen zelfs, wanneer ze geïrriteerd of boos zijn.

Het jachtluipaard is het snelste landdier ter wereld. Ze kunnen tot wel 100 km/u lopen, maar moeten wel 10 minuten rusten vooraleer ze kunnen eten als ze hun prooi hebben gevangen.

topfacts – fauna

Kameel

De kameel slaat in zijn bulten vet op om tijdens langere periodes van voedseltekort niet uit te hongeren. Kamelen hebben heel weinig drinken nodig. Ze kunnen makkelijk meerdere weken zonder drinken omdat ze weinig vocht verliezen. Dat komt vooral omdat kamelen niet snel gaan zweten. Een kameel drinkt weliswaar heel veel in één keer. Hij kan tot 100 liter achter elkaar drinken. Ze hebben ook lange wimpers om zand uit hun ogen te houden en een gespleten bovenlip om takken met doornen te kunnen plukken. Bij zandstormen kunnen ze ook hun neusgaten afsluiten om geen zand in de neus binnen te krijgen. Kuddes van kamelen worden geleid door een mannetje en bestaan voor de rest uit vrouwtjes met hun jongen.

Een kameel drinkt weliswaar heel veel in één keer. Hij kan tot 100 liter achter elkaar drinken.

topfacts – fauna

Koala

Koala’s worden op een nogal bizarre manier geboren. Na de bevruchting duurt het gemiddeld 34 tot 36 dagen tot het jong geboren wordt als embryo. Het weegt ongeveer één gram en is slechts 2 centimeter groot. Het buideldier kruipt dan in de buidelopening van de moeder waar hij zich vastklemt aan de tepel en pas na een half jaartje terug naar buiten kruipt. Dan pas is het jong volgroeit en kan het het daglicht aanschouwen. Het zijn ook moeilijke eters. Ze eten enkel de bladeren van bepaalde eucalyptusbomen. Doordat in bepaalde regio’s in Australië de eucalyptusbossen geveld worden, zijn in die regio’s deze schattige dieren spijtig genoeg bedreigd.

Na de bevruchting duurt het gemiddeld 34 tot 36 dagen tot het jong geboren wordt als embryo. Het weegt ongeveer één gram en is slechts 2 centimeter groot.

topfacts – fauna

Miereneter

Je kan waarschijnlijk al raden wat deze dieren eten. Maar wist je ook dat miereneters geen tanden hebben, een tong van bijna 2 meter hebben en op die tong stekels hebben die naar hun keelholte gericht zijn? Ze hebben ook enorme klauwen en om ze te beschermen lopen constant op hun knokkels en polsen om ze te beschermen. Miereneters zijn geen sociale dieren waardoor je ze beter mijdt. Daarenboven zullen miereneters elkaar in het wild ook negeren. Dan heb je ook nog de grote variant van de miereneter: de reuzenmiereneter. Ook zij hebben dezelfde gewoontes als hun kleinere soort.

Miereneters zijn geen sociale dieren waardoor je ze beter mijdt. Daarenboven zullen miereneters elkaar in het wild ook negeren.

topfacts – fauna

Olifant

Olifanten hebben een kleine vijand die in zowel de natuur als in dierentuinen de dieren soms het leven kosten: Herpes. Het gevaarlijke virus kennen wij uiteraard ook. Het is een huidinfectie en is vooral bekend bij de mens als geslachtsziekte en veroorzaker van de gekende koortsblaasjes. Olifanten zijn kolossale dieren en ook hun hersenen zijn groot. Ze hebben de grootste hersenen van alle landdieren. Daardoor vergeten de dieren niet snel en herkennen ze altijd hun soortgenoten. Als je het echter in verhouding vergelijkt met de menselijke variant zijn ze toch redelijk klein. Hersenen van een olifant zijn in verhouding met hun lichaam slechts 0,1% groot. Bij mensen is dat 2 procent.

Olifanten zijn kolossale dieren en ook hun hersenen zijn groot. Ze hebben de grootste hersenen van alle landdieren.

topfacts – fauna

Zebra

De zebra is heel herkenbaar aan zijn strepen. Een vraag die veel gesteld wordt is of de zebra wit is met zwarte strepen of omgekeerd. Honderd procent zeker zijn de wetenschappers niet, maar ze veronderstellen dat het dier een zwarte kleur heeft met witte strepen. Zebra’s zijn wanneer ze nog niet geboren zijn enkel zwart. Het wit komt pas later en wanneer een zebra pasgeboren is heeft het een bruine kleur. De kleuren hebben bij een zebra elk een uniek patroon. De dieren kunnen dus makkelijk herkend worden. Het streepjespatroon van de dieren is trouwens ook handig om vijanden te weren. Het kan gebruikt worden als camouflage maar ook om vervelende dieren zoals bepaalde insecten in verwarring te brengen.

Zebra’s zijn wanneer ze nog niet geboren zijn enkel zwart. Het wit komt pas later en wanneer een zebra pasgeboren is heeft het een bruine kleur.

topfacts – fauna