Film

Imax

In 2008 werd voor het eerst met Imax camera’s een volledige bioscoopfilm opgenomen. Dat was ‘The Dark Knight’ van Christopher Nolan. De film was het vervolg van ‘Batman Begins’ met in de hoofdrollen Christian Bale en Heath Ledger. Die laatste overleed enkele maanden voor de première van de film en kreeg voor zijn vertolking van ‘The Joker’ postuum een oscar voor beste acteur in een bijrol. Imax camera’s werden voordien al wel gebruikt voor documentaires. Ze werden vooral veel gebruikt voor het filmen van grote, wijde omgeving. Een voorbeeld is de Grand Canyon of de Mount Everest. Het werd ook al gebruikt door astronauten in de ruimte. Een Imax frame is negen keer groter dan een frame van 35mm en gaat, in tegenstelling tot het gewone frame, horizontaal in de projector. Het feit dat Imax frames zoveel groter zijn zorgt dan ook voor een veel betere resolutie

The Dark Knight : opgenomen met Imax camera’s.

Imax camera’s werden voordien al wel gebruikt voor documentaires. Ze werden vooral veel gebruikt voor het filmen van grote, wijde omgeving.

topfacts – imax

Kindsterretjes

Van Drew Barrymore is het algemeen geweten dat ze een kindsterretje was. In 1982 speelde ze een grote rol in de film E.T. van Steven Spielberg. Er zijn ook een heleboel acteurs en actrices waarvan het minder bekend is dat ze als kind al bekend waren. Onder de trailer een lijst van acteurs en actrices die op dit moment nog altijd populair zijn.

Drew Barrymore ontmoet E.T. .

voor recente foto’s klik je op de naam / voor een scène uit de film klik je op de titel / voor de foto’s als kindsterretje klik je op de leeftijd.

naam acteur/actricefilm/serieleeftijd
Alyssa MilanoCommando13 jaar
Ben AffleckThe Voyage Of The Mimi13 jaar
Christian BaleEmpire Of The Sun13 jaar
Demi LovatoCamp Rock16 jaar
Elijah WoodParadise10 jaar
Jake GyllenhaalCity Slickers11 jaar
Jennifer ConnellyPhenomena15 jaar
Jodie FosterTaxi Driver 14 jaar
Joseph Gordon-LevittA River Runs Through It11 jaar
Kirsten DunstInterview With The Vampire12 jaar
Kristen StewartPanic Room12 jaar
Leonardo DicaprioGrowing Pains17 jaar
Lindsay LohanThe Parent Trap12 jaar
Natalie PortmanLéon13 jaar
Neil Patrick HarrisClara’s Heart15 jaar
Nicholas HoultAbout A Boy13 jaar
Scarlett JohanssonThe Horse Whisperer14 jaar
ZendayaShake It Up!14 jaar
alfabetisch gerangschikt op voornaam

Er zijn ook een heleboel acteurs en actrices waarvan het minder bekend is dat ze als kind al bekend waren.

topfacts – kindsterretjes

Lord Of The Rings

Lord Of The Rings is een filmreeks van zes films. De originele trilogie dateert van 2001, 2002 en 2003. In 2012, 2013 en 2014 kwam de prequel trilogie op de reeks uit onder de naam ‘The Hobbit’ die ook, weliswaar op een klein boek van J.R.R. Tolkien is gebaseerd. Voor de eerste films zijn er heel wat details weggelaten uit de boeken terwijl voor de Hobbit films veel materiaal is toegevoegd. De eerste 3 films werden in 2 jaar non stop aan een stuk gefilmd. Tolkiën schreef het verhaal met de bedoeling dat het zich in een ouderwetse versie van Europa zou afspelen. Toch werden de films allemaal opgenomen in Nieuw Zeeland. Regisseur Peter Jackson wou naast ongerepte natuur ook wat surrealistische eigenschappen in het landschap die voor Europa moest doorgaan verwerken en koos daarom voor Nieuw Zeeland. De Hobbitstee werd op een groot stuk boerenland gemaakt. Om alles echt en authentiek te doen lijken werd het Hobbit dorpje een jaar voor het filmen al geconstrueerd. De Orks die in de film aanhangers zijn van de slechte Sauron, werden bijna allemaal gespeeld door ex-atleten die daarenboven allemaal een zwarte gordel hadden in verscheidene gevechtsdisciplines.

trailer van de Lord Of The Rings trilogie

Regisseur Peter Jackson wou naast ongerepte natuur ook wat surrealistische eigenschappen in het landschap die voor Europa moest doorgaan verwerken en koos daarom voor Nieuw Zeeland.

topfacts – Lord Of The Rings

Marvel Cinematic Universe

Sinds de film Iron Man in de bioscoop te zien was in 2008 kunnen we spreken van het begin van het Marvel Cinematic Universe veelal afgekort tot MCU. Disney kocht de rechten van Marvel over en sindsdien komt de ene superheld na de andere tot leven op het grote scherm. Nu Disney + ook in België beschikbaar is kan je misschien alle films nog eens herbeleven of voor het eerst ontdekken. Je kijkt de films uiteraard wel best in de juiste chronologische volgorde. Daarom een overzicht van de films uit fase 1, 2 en 3 uit het universum in correcte volgorde onder de trailer van het nieuwe superhelden ensemble die vanaf fase 4 te zien zal zijn: The Eternals.

trailer: The Eternals
 1. Captain America : The First Avenger (2011)
 2. Captain Marvel (2019)
 3. Iron Man (2008)
 4. Iron Man 2 (2010)
 5. The Incredible Hulk (2008)
 6. Thor (2011)
 7. The Avengers (2012)
 8. Iron Man 3 (2013)
 9. Thor: The Dark World (2013)
 10. Captain America: The Winter Soldier (2014)
 11. Guardians Of The Galaxy (2014)
 12. Guardians Of The Galaxy (2017)
 13. Avengers: Age Of Ultron (2015)
 14. Ant-Man (2015)
 15. Captain America: Civil War (2016)
 16. Spider-Man: Homecoming (2017)
 17. Doctor Strange (2016)
 18. Black Panther (2018)
 19. Thor: Ragnarok (2017)
 20. Ant-Man & The Wasp (2018)
 21. Black Widow (2020) (release uitgesteld door het coronavirus)
 22. Avengers: Infinity War (2018)
 23. Avengers: Endgame (2019)
 24. Spider-Man: Far From Home (2019)

Jobs van beroemdheden (celebrity’s) voor ze bekend werden

Iedereen weet wel dat de weg naar roem en beroemdheid niet altijd van een leien dakje loopt. De meeste succesvolle beroemdheden van vroeger en nu hadden vroeger ook een gewone job zoals jij en ik. Dat Sergio vroeger cafébaas was en en dat Wim Soutaer voor hij deelnam aan Idool een inspecteur bij de politie was weten de meesten wel. Ook algemeen bekend is dat Sylvester Stallone meespeelde in soft-erotische fims voor hij een ‘gewone’ acteur werd. Maar weet je ook wat Jay Z , Jimmy Frey en Rachel Mc Adams deden voor ze de wereld van glamour en glitter betreden? Hieronder vind je het antwoord.

Sylvester Stallone (Italian Stallion)

Weet je wat Jay Z , Jimmy Frey en Rachel Mc Adams deden voor ze de wereld van glamour en glitter betreden? Hieronder vind je het antwoord.

topfacts – jobs van beroemdheden

Originele cast

Iedere grote productie houdt meestal een casting om hun acteur of actrice te kiezen die het best past voor de hoofdrol in een film. Toch zijn het niet altijd de acteurs die de producenten voor ogen hebben die uiteindelijk de rol krijgen. Het meest gekende verhaal is waarschijnlijk van de film “The Matrix” uit 1999. Daarvan is algemeen geweten dat Keanu Reeves niet eerste keus was. De regisseurs hadden namelijk Will Smith op het oog voor de rol van Neo. Enkele andere voorbeelden vind je hieronder.

trailer: The Matrix (1999)
acteur (rol in de film)filmreden
Jensen Ackles
(Steve Rogers/Captain America)
Captain America:
The First Avenger (2011)
Ackles had graag de rol op zich genomen maar door omstandigheden moest hij de rol laten schieten.
Nicole Kidman
(Meg Altman)
Panic Room (2002)Ze moest de rol laten schieten omdat ze gewond was geraakt aan haar knie.
Sean Connery
(Gandalf)
Lord Of The Rings (2001)Hij weigerde de rol omdat hij het verhaal niet begreep
Leonardo Dicaprio
(Patrick Bateman)
American Psycho (2000) regisseur eiste dat de rol naar Christian Bale zou gaan.
Russell Crowe (Wolverine)X-Men (2000)Crowe weigerde maar gaf wel de naam van Hugh Jackman door.
Bruce Willis
(Sam Wheat)
Ghost (1990)Willis weigerde, ondanks het feit dat Demi Moore op dat moment zijn vrouw was, omdat hij niet geloofde in het plot van de film.
Meg Ryan
(Vivian Ward)
Pretty Woman (1990)Ze werd aan de kant geschoven door de productie.
Bill Murray
(Bruce Wayne/Batman)
Batman (1989)Tim Burton werd als regisseur gekozen en veranderde de volledige cast van de film.
Jean Claude Van Damme
(Predator)
Predator (1987)Hij weigerde de rol nadat hij hoorde dat hij de hele dag in een zwaar en warm pak moest rondlopen.
Robin Williams
(Jack Torrance)
The Shining (1980)Hij werd te psychotisch gevonden door de crew.
Meryl Streep
(Ripley)
Alien (1979)Ze verliet de productie na de dood van haar vriend (acteur John Cazale)
Christopher Walken
(Han Solo)
Star Wars (1977)Walken weigerde de rol uiteindelijk op het laatste moment
Frank Sinatra
(Harry)
Dirty Harry (1971)Door een ongeval op een vorige productie brak hij zijn hand waardoor hij geen wapen kon dragen.

Toch zijn het niet altijd de acteurs die de producenten voor ogen hebben die uiteindelijk de rol krijgen.

topfacts – cast

Unieke concepten

Heel wat films en TV series halen de mosterd tegenwoordig bij sequels. Vervolgfilms zijn erg populair en daar is op zich niets mis mee. Het enige probleem is dat het moeilijk is om het origineel te overtreffen. De enige films die daar tot nu toe echt in slaagden waren The Godfather Part II , Terminator: Judgment Day en Aliens uit 1986. Toch zijn er unieke concepten te vinden in film en tv land. Dankzij het werk van David Lynch, zijn er nu ook heel wat leuke Tv series met een vervolgverhaal. Dat is ontstaan door de cultserie Twin Peaks. Hieronder nog eens de trailer van de eerste twee seizoenen. Onder de trailer vind je de unieke filmconcepten terug.

trailer van Twin Peaks
Naam van de film of serieUnieke concept
24
(serie)
Bij deze serie speelt alles zich in realtime af. Verder draait de reeks rond special agent Jack Bauer die bij de anti-terreureenheid CTU werkt. Ook de montages zijn behoorlijk uniek. 24 was de eerste reeks die met splitscreens werkt en in die montages komt geregeld een klok voor in het midden.
Heroes (serie)Bij Heroes merk je vooral de stijl op die de reeks zo uniek maakt. Verder waan je je echt in een stripverhaal door de vlotte montages. De reeks gaat over verschillende mensen die ontdekken dat ze superkrachten hebben en zo met elkaar verbonden blijken te zijn.
Lost (serie)Lost was een hype toen de reeks in 2004 voor het eerst op het scherm kwam. Vooral het mysterie die rond de serie ging kon veel kijkers in de ban houden. Toch verloor de reeks in de loop der jaren aan populariteit. Waarschijnlijk was de unieke factor in deze reeks ook onmiddellijk voor vele kijkers een domper. Die factor waren flashbacks. Niet dat Lost de eerste was om dat te gebruiken, nee zeker niet. Maar Lost was wel de reeks die in zowat iedere aflevering een flashback gedeelte had en telkens over één van de personages ging. Daardoor kwam je meer te weten over de achtergrond van de groep mensen op het eiland.
Russian Ark
(film)
De film is uniek omwille van het feit dat hij in één lange take is opgenomen, de zogenaamde ‘long take’. Geheel uniek is deze film niet want er zijn nog films die deze techniek toegepast hebben. Ook in Russian Ark is wel de enige film die ook daadwerkelijk slechts 1 opname nodig had om tot het eindresultaat te komen. Ook Timecode, PVC-1 en Victoria werden aan één stuk gefilmd. Bij die films waren er wel meer long takes nodig.
Memento (film)Memento heeft één van de meest unieke concepten uit de film geschiedenis. De film speelt zich namelijk achterstevoren af. De film begint dus bij het einde en vertelt zo via scènes die zich eerder afspeelden wat er precies gebeurde met Leonard (gespeeld door Guy Pearce). De man leidt aan geheugenverlies waardoor het verhaal een extra dimensie krijgt. Let wel: het meesterwerk van Christopher Nolan is er eentje om je aandacht bij te houden.
Vantage Point (film)Vantage Point is een film waarbij vanuit verschillende standpunten van 8 individuen beetje bij beetje de waarheid wordt verteld. De film begint dus met enkele scènes waarna op het einde van het ene standpunt een soort flashback plaatsvindt en opnieuw begint bij een ander persoon zijn visie op de feiten. Ook de reeks ‘de dag’ hanteert deze techniek, maar bij die serie draait het om slechts 2 perspectieven.
Unieke concepten in film en tv