Flora

Bloemen

Hieronder vind je tien weetjes terug in verband met de tien populairste bloemen:

  1. De meeste soorten rozen hebben vijf blaadjes behalve de ‘Rosa Sericea’. Die heeft slechts vier bloemblaadjes. In totaal zijn er meer dan honderd soorten rozen.
  2. Anjers komen in zowat alle kleuren van de regenboog voor. Bovendien zijn ze ook eetbaar. Daarom worden ze in restaurants veel gebruikt bij de decoratie van desserts.
  3. Ook tulpen vind je in allerlei kleuren terug. Eentje heeft zelfs een donkerpaarse kleur: ‘De queen of the night’. Als je de bloem van op afstand bekijkt zou je zelfs denken dat de bladeren zwart van kleur zijn.
  4. Madeliefjes zijn eigenlijk twee bloemen in één. Dat kan je zien aan de buitenste bloemblaadjes die gekleurd zijn en de donkere blaadjes die een oog lijken te vormen.
  5. De hoogste zonnebloem ooit gemeten staat op naam van de Duitser Hans-Peter Schiffer en meet maar liefst meer dan 9 meter.
  6. De narcis bloem is gevaarlijk voor honden. De dieren worden erdoor aangetrokken door de kleur, maar zijn zeer giftig voor de viervoeters.
  7. De oorsprong van de gerbera, die door de lage prijs veel gebruikt wordt als snijbloem, ligt in Zuid-Afrika.
  8. De kleinste orchidee ter wereld is ongeveer 2mm groot en heeft blaadjes die doorzichtig zijn.
  9. De iris kreeg zijn naam van de Griekse godin van de regenboog uit de Griekse mythologie.
  10. Voor insuline werd ontdekt werden diabetici vooral geholpen met inuline die in die tijd vooral gewonnen werd uit de dahliaknol.

Berk

De berk is een boom die voor de mens veel doeleinden heeft. Naast de papierberk die het al een beetje verklapt, hij wordt dus gebruikt om papier van te vervaardigen wordt het sap van de berk bijvoorbeeld gebruikt ter vervanging van suiker. Dat wordt tegenwoordig vooral gedaan in Zweden en Lapland. Verder wordt het berkensap in heel wat landen gedronken, gewoon omdat het lekker is. Vooral de Russen en de Chinezen zijn er verzot op. Ook wordt het sap gebruikt om berkensiroop te maken die gebruikt kan worden als stroop voor pannenkoeken. De schors zou dan weer goed zijn om te verwerken in medicijnen voor maagklachten.

… wordt het sap van de berk bijvoorbeeld gebruikt ter vervanging van suiker. Dat wordt tegenwoordig vooral gedaan in Zweden en Lapland.

topfacts – berk

Cactus

Er zouden in totaal al meer dan 2000 soorten cactussen bekend zijn over de hele wereld. De cactus telt dus heel wat verschillende soorten waarvan er enkele in staat zijn om tot 300 jaar oud te worden. De cardon is de grootste cactus ter wereld en heeft een indrukwekkende hoogte van bijna 20 meter. De cactus stekels hebben geen gif in zich maar als kleine stekels in de huid blijven zitten kan dat wel een ontsteking veroorzaken. De Saguaro cactus groeit zeer langzaam. Hij doet er tien jaar over om 2,5 cm te groeien en maar 200 jaar tot hij volledig volgroeit is. Bijna alle cactussen hebben ook bloemen al zal je snel moeten zijn om ze op te merken. De bloemen zijn constant in beweging als ze naar buiten komen waardoor het ook behoorlijk moeilijk is om ze op de gevoelige plaat vast te leggen.

Bijna alle cactussen hebben ook bloemen al zal je snel moeten zijn om ze op te merken.

topfacts – cactus

Dendrocnide Moroides

Deze plant die je vooral aantreft in Australië heeft eeuwen geleden de bijnaam ‘suicide plant’ gekregen. Omdat het gif die de plant uitscheidt voor helse pijnen zorgt, pleegden bepaalde personen zelfmoord om van de pijn verlost te zijn. Handschoenen dragen en voldoende afstand houden zorgt ervoor dat je veilig bent voor het gif.

Handschoenen dragen en voldoende afstand houden zorgt ervoor dat je veilig bent voor het gif.

topfacts – Dendrocnide moroides

De Grootste…

Waar vind je de grootste naaldboom, loofboom, plant en bloem? We beginnen met de bomen. De grootste loofboom staat in Tasmanië, een klein eilandje die bij Australië hoort. Hij meet in totaal 101 meter. Hij moet niet onderdoen voor de hoogste naaldboom al is die wel nog 14 meter hoger. De 115 meter hoge kolos wordt Hyperion genoemd en is een kustsequoia. De rafflesia mag zichzelf dan weer tot de koning der bloemen kronen. De plant heeft geen bladeren en stinkt verschrikkelijk. Dat komt omdat hij daarmee insecten kan aantrekken. De plant is een parasiet waardoor hij zich net zoals de maretak aan bomen hecht om zo levensmiddelen uit de wortelen van die boom te zuigen.

De 115 meter hoge kolos wordt Hyperion genoemd en is een kustsequoia.

topfacts – de grootste…

Epifyten

Epifyten leven voornamelijk in regenwouden en hebben een opvallende eigenschap. Ze hebben namelijk geen wortels in de grond zitten. Ze overleven door vocht rechtstreeks uit de lucht te halen. De wortels die boven de grond zitten klemmen zich vast aan andere planten. Voorbeelden van Epifyten zijn bepaalde orchideeën.

De wortels die boven de grond zitten klemmen zich vast aan andere planten.

topfacts – epifyten

Eten en Drinken

Tal van bomen en planten hebben bladeren en vruchten die gebruikt worden in ons voedsel. Zo wordt de koffieplant gebruikt om koffie te makenn de vruchten van de cacaoboom om chocolade te maken en thee van de jonge bladeren van de theeplant. Van de vlierbes kan dan weer heerlijke confituur gemaakt worden. Er zijn ook heel wat wilde eetbare planten: de brandnetel bijvoorbeeld kan perfect opgegeten worden of verwerkt in een gerecht. Ook het wilgenroosje is eetbaar maar groeit meestal dicht bij andere niet eetbare bloemen. En tot slot is ook de berenklauw, en dan hebben we het niet over de frituursnack, perfect te verwerken in voeding. Ook hier is het wel opletten bij het plukken want hij kan irritatie of zelfs brandwonden veroorzaken. Bij die laatste is het dus aan te raden om handschoenen te dragen.

de brandnetel bijvoorbeeld kan perfect opgegeten worden of verwerkt in een gerecht.

topfacts – eten en drinken ( van planten)

Gras

Gras komt veel meer voor op aarde dan je zou denken. Niet minder dan 26% van alle planten is gras en het is zelfs zo dat gras op alle continenten voorkomt, dus ook op Antarctica. Naast het antarctisch gras bestaat trouwens ook nog het Antarctische sterremos. Biologen hebben een soort zeegras gevonden waarvan de leeftijd probeerden te bepalen. Het bleek dat het gras meer dan 200.000 jaar geleden al bestond en dat maakt het één van de langstlevende organismen op ons planeetje. Er zijn ontzettend veel soorten gras waarvan ook tarwe (zie foto), gerst, rijst en ook maïs (zie foto) er één van zijn. Je kan dus wel stellen dat de mens eigenlijk best veel gras eet.

Het bleek dat het gras meer dan 200.000 jaar geleden al bestond en dat maakt het één van de langstlevende organismen op ons planeetje.

topfacts – gras

Hibiscus

De hibiscusbloem werd vroeger door Polynesische vrouwen gedragen in het haar. Wanneer ze de bloem aan de linkerkant droegen wou dat zeggen dat ze een partner hadden of getrouwd waren. Aan de rechterkant betekende het dan weer dat je vrijgezel was en op zoek was naar een partner. De bloem is ook eetbaar en heeft een citroenachtige smaak. Ze zijn daarenboven ook rijk aan vitamine C. Daarom worden ze veel als ingrediënt gebruikt in bijvoorbeeld soep, jam en thee.

De hibiscusbloem werd vroeger door Polynesische vrouwen gedragen in het haar.

topfacts – flora

Maretak

Dat de maretak vooral bekend staat om met je lief eronder te kunnen zoenen hoeven we niet te vertellen. Maar wist je ook dat de maretak vroeger aan de deur gehangen werd en zo gebruikt werd om spoken en geesten op afstand te houden. Veel volkeren zagen de maretak trouwens ook aan als heilig. De maretak is eigenlijk een “halfparasiet” want hij neemt de voedingsstoffen van zijn gastheer af. De bessen van de maretak groeien enkel bij vrouwtjes en zijn zeer giftig. Toch zijn er enkele vogels die ze als lekkernij zien ook.

De maretak is eigenlijk een “halfparasiet” want hij neemt de voedingsstoffen van zijn gastheer af.

topfacts – maretak

Palmboom

Palmbomen behoren eigenlijk niet tot de familie van de bomen maar worden eigenlijk onderverdeeld bij de grassen. Ze kunnen eigenlijk perfect hoog gras genoemd worden. Naast kokosnoten kunnen ook bananen, dadels en açai bessen groeien aan palmbomen. De sago palm is een behoorlijk kleine palmboom waardoor je hem perfect in je huis kan houden, maar hij is wel giftig en zeer gevaarlijk voor de mens en zijn huisdieren zoals bijvoorbeeld honden en katten. En tot slot nog even een misvatting over palmbomen uit de wereld helpen: palmbomen houden van schaduw. Je ziet ze veel op tropische stranden maar vooral de jonge palmbomen houden meer van de schaduw dan van het zonlicht. België is dus een ideale plaats voor de bomen.

Naast kokosnoten kunnen ook bananen, dadels en açai bessen groeien aan palmbomen.

topfacts – palmbomen