Geschiedenis

Aboriginals

De Aboriginals worden aanzien als de oudste nog in leven zijnde beschaving op aarde. Er worden onder de volkeren meer dan 100 verschillende talen gesproken en hebben net zoals wij een religie. In die religie is de “rainbow serpent”, oftewel de regenboogslang in het Nederlands, de eerste schepping van hun God en tevens zijn boodschapper. De Aboriginals hebben trouwens niet altijd in Australië gewoond. Waarschijnlijk kwamen ze ongeveer 60.000 jaar geleden uit Zuid Oost Azië , toen de zee rond Australië minder diep was dan nu. Ze reisden wellicht over land of in kleine bootjes. Het woord totem komt uit de taal van de Canadese Ojibwe en betekent familie.

Aboriginal (afbeelding: wikipedia)

Waarschijnlijk kwamen ze ongeveer 60.000 jaar geleden uit Zuid Oost Azië , toen de zee rond Australië minder diep was dan nu.

topfacts – aboriginals

Paus Gregorius IX

In de dertiende eeuw na Christus werd er door Paus Gregorius IX een oorlog verklaart aan katten. De man was namelijk heilig overtuigd van het feit dat katten dieren van de duivel waren waardoor hij alle katten in Europa liet doden. Achteraf gezien was dat blijkbaar niet zo’n goed idee want daardoor kreeg de builenpest vrij spel omdat er veel ratten leefden die de ziekte met zich meebrachten. Er stierven daardoor naar schatting meer dan tienduizend mensen aan de gevolgen van de vreselijke ziekte.

twee zwarte katten (afbeelding: Berfried Schnell)

n de dertiende eeuw na Christus werd er door Paus Gregorius IX een oorlog verklaart aan zwarte katten.

topfacts – Paus gregorius IX

Proces tegen tomaten

In 1820 werd in de stad Salem, in de Amerikaanse staat New Jersey, een proces geopend tegen tomaten. De reden was dat de enkele inwoners ervan overtuigd waren dat ze zeer giftig waren. Uiteindelijk werd de zaak geseponeerd nadat kolonel Robert Gibbon Johnson een mand tomaten liet brengen. Hij at alle tomaten uit de mand op waardoor bleek dat de man geen nadelen ondervond van het eten ervan.

tomaten (afbeelding: Karolina Grabowska)

In 1820 werd in de stad Salem, in de Amerikaanse staat New Jersey, een proces geopend tegen tomaten.

topfacts – proces tegen tomaten

Titanic II

In 1912 zonk de Titanic na een aanvaring met een ijsberg in de Atlantische oceaan. De Australische ondernemer Clive Palmer kwam met het idee in 2012 om een replica te maken die dezelfde route zou volgen als de originele Titanic. Meer dan honderd jaar later komt er dus een nieuwe versie van het beroemdste schip ter wereld. Normaal gezien zou de tewaterlating in 2018 gebeuren maar de bouw van het schip kreeg een serieuze vertraging waardoor de geplande oplevering op dit moment naar 2022 is verschoven.

Titanic in 1912

De Australische ondernemer Clive Palmer kwam met het idee in 2012 om een replica te maken die dezelfde route zou volgen als de originele Titanic.

topfacts – geschiedenis

Wereldoorlogen

In 1918 eindigde de eerste wereldoorlog, toen nog de Grote oorlog genoemd. Duitsland kreeg toen de schuld van de oorlog. Als straf moesten de Duitsers hun leger opgeven en landen financiële hulp bieden in de vorm van herstelbetalingen voor de herstellingen en heropbouw van steden. Daardoor ging Duitsland zo goed als failliet. Door alle moeilijkheden die Duitsland economisch ervaarde leek het een ideale gelegenheid voor Hitler om zijn rijk uit te bouwen. De belangrijkste zaken die Hitler aanpakte waren het heropleven van de economie in het land en een nieuw leger opzette. Dat laatste was nochtans verboden door “Het Verdrag van Versailles” . Doordat Hitler landen wou gaan veroveren en een pact sloot met Stalin waardoor de nazi’s zonder veel problemen Polen konden binnenvallen en veroveren. Na enkele dagen verklaarden tal van Europese landen Duitsland de oorlog door de inval in Polen.

D-Day (afbeelding: wikipedia)

Door alle moeilijkheden die Duitsland economisch ervaarde leek het een ideale gelegenheid voor Hitler om zijn rijk uit te bouwen.

topfacts – wereldoorlogen