Literatuur

El Libro que No Puede Esperar

De titel van het boek betekent vrij vertaald naar het Nederlands “Het boek dat niet kan wachten”. Waarschijnlijk is dit het meest speciale en bijzondere boek ter wereld want het werd geschreven met uitwisbare inkt. Op het moment dat het boek voor het eerst wordt geopend verdwijnt de tekst waardoor na enkele maanden alle tekst uit het boek is verdwenen. Volgens de auteur is de reden daarvoor om mensen aan te sporen het boek zo snel mogelijk uit te lezen. Tegenwoordig worden volgens Eterna Cadencia die haar medewerking verleende aan het project veel te vaak boeken gekocht of gehuurd die langs de kant worden geschoven en daardoor maanden of zelfs jaren later nog niet uitgelezen zijn. Het boek heeft één groot nadeel, voor de lezer althans, want als je het een tweede keer wil lezen moet je een nieuw exemplaar kopen.

boek ter illustratie (afbeelding: Dorothee Kraemer)

Op het moment dat het boek voor het eerst wordt geopend verdwijnt de tekst waardoor na enkele maanden alle tekst uit het boek is verdwenen.

topfacts – The book that can’t wait

Films gebaseerd op boeken

Heel wat filmreeksen zijn de laatste jaren gebaseerd op boeken. Je weet ongetwijfeld dat de films van The Hunger Games, Twilight, Harry Potter, James Bond, Lord Of The Rings en Divergent boekverfilmingen zijn. Zelfs Steven Spielberg haalde voor zijn Jurassic Park films de mosterd bij Michael Crichton. Het boek dateert uit 1990, de film uit 1993. We sommen enkele succesvolle films op die ook op een boek gebaseerd zijn.

FilmSchrijverBoek
A Beautiful Mind (2001) Sylvia NasarA Beautiful Mind (1998)
Atonement (2007)Ian McEwanAtonement (2001)
Die Hard (1988)Roderick ThropNothing Lasts Forever (1979)
Forrest Gump (1994)Winston GroomForrest Gump (1986)
How To Train Your Dragon (2010)Cressida CowellHow To Train Your Dragon (2003)
Jaws (1975)Peter BenchleyJaws (1974)
Mrs Doubtfire (1993)Anne FineAlias Madame Doubtfire (1987)
Pride & Prejudice (2005)Jane AustenPride & Prejudice (1813)
Scarface (1932 en 1983)Armitage TrailScarface (1930)
The Boy In The Striped Pajama’s (2008)John BoyneThe Boy In The Striped Pajama’s (2006)
The Notebook (2004)Nicholas SparksThe Notebook (1996)
There Will Be Blood (2007)Upton SinclairOil (1927)
The Exorsist (1973)William Peter BlattyThe Exorsist (1971)
Trainspotting (1996)Irvine WelshTrainspotting (1993)
films gebaseerd op boeken
boeken James Bond reeks (foto: wikipedia)

Zelfs Steven Spielberg haalde voor zijn Jurassic Park films de mosterd bij Michael Crichton.

topfacts – films gebaseerd op boeken

Gadsby

Het boek Gadsby uit 1939 is qua verhaal niet zo speciaal. Het is een roman geschreven door de Amerikaan Ernest Vincent Wright en vertelt het verhaal van een 50 jarige man genaamd John Gadsby die zijn geboortestad ziet aftakelen en hem opnieuw wil transformeren in de bruisende stad die het ooit was geweest. Speciaal aan dit boek is wel het feit dat Wright geen enkel woord in het boek laat beginnen met de letter E. Laat dat nu net, samen met de letters A en T, de moeilijkste letters zijn om woorden niet mee te laten beginnen in de Engelse literatuur.

Ernest Vincent Wright (afbeelding: wikipedia)

Speciaal aan dit boek is wel het feit dat Wright geen enkel woord in het boek laat beginnen met de letter E.

topfacts – gadsby

Harry Potter

wie jeugdboeken zegt, zegt tegenwoordig automatisch ook Harry Potter. De boekenreeks is sinds de uitgave van het eerste boek ‘De steen der wijzen’ mega populair en met toneelstukken, een filmreeks en tal van merchandising is het één van de succesvolste literaire werken ooit. Gek genoeg had schrijfster J.K. Rowling alle moeite om een uitgever voor haar eerste boek te vinden. Het manuscript van het eerste boek werd door 12 uitgeverijen geweigerd. Uiteindelijk was het uitgeverij Bloomsbury die wel magie zag in het verhaal. In die periode voor het boek werd gepubliceerd woonde ze alleen met haar dochter en leefde op dat moment van een uitkering. Door een slecht huwelijk en de vroegtijdige dood van haar moeder kwam Rowling ook even in een depressie terecht. De duistere personages De dementors uit de boeken werden ook in die periode van haar leven gecreeërd.

schrijfster J.K. Rowling (afbeelding: wikipedia)

Het manuscript van het eerste boek werd door 12 uitgeverijen geweigerd.

topfacts – harry potter

Suske en Wiske

Over de strips van Suske en Wiske valt veel te vertellen. De strip verscheen voor het eerst in de krant De Standaard in 1945 en na amper een jaar werd de eerste originele strip al uitgegeven door Willy Vandersteen. Daarmee is de stripreeks ook de langstlopende stripreeks ooit in België. Wij sommen enkele bijzonderheden over de hoofdpersonages op. Wil je meer weten over Suske en Wiske dan kan je ook hun museum (zie foto) bezoeken in het Antwerpse Kalmthout.

In Frankrijk heten Suske en Wiske, Bob & Bobette. In het Verenigd Koninkrijk worden ze Spike & Suzy genoemd. In de V.S. wordt het dan weer Willy & Wanda en in de film uit 2009 worden dan weer de namen Luke & Lucy gebruikt.
In de eerste strips heette Schanulleke eigenlijk Schalulleke en de echte naam van Wiske is Louise.
Suske wordt door tante Sidonia, die de tante van Wiske is, geadopteerd. Hij woonde voordien op een eiland.
Lambik heette bijna Pukkel maar gelukkig veranderde Vandersteen zijn naam die afgeleid is van het Lambiekbier.
Jerom was in de eerste strip waar hij in verscheen een slechterik. Hij werd toen ingehuurd door een zekere hertog Le Handru en ingezet als lijfwacht van de hertog.
Zowel Jerom als Lambik kregen een eigen strip. Allebei met matig succes.
feiten over Suske en Wiske
Museum van Suske en Wiske in Kalmthout (afbeelding: wikipedia)

De strip verscheen voor het eerst in de krant De Standaard in 1945 en na amper een jaar werd de eerste originele strip al uitgegeven door Willy Vandersteen.

topfacts – Suske en wiske