Muziek

Bryan Adams

Naast succesvolle zanger is Adams ook bekend als fotograaf. Hij nam foto’s voor bekende bladen als Vogue en Esquire. Canada bracht in 2009 een reeks postzegels uit met een eerbetoon aan hun nationale muzikale helden waarvan Bryan Adams er één van was. Verder is hij ook gekend als veganist en keert zich tegen alle vormen van geweld. Dat hij tal van muziekprijzen won is natuurlijk geen geheim. Hij werd dan ook maar liefst 15 keer genomineerd voor een Grammy Award. Hij won echter slechts één keer voor “(Everything I Do) I Do It For You”. Die andere grote hit van hem “Summer of 69″ zou oorspronkelijk de titel Best days of our lives” geheten hebben maar werd op het laatste moment nog veranderd. Net zoals Bon Jovi twijfels had bij het uitbrengen van één van zijn grootste hits “Livin On A Prayer” had Adams datzelfde gevoel bij “Summer Of 69”. En tot slot nog 1 verbazingwekkend feit: De Amerikaanse countryzanger Ryan Adams, bekend van de hit “Bad Blood” is geboren op 5 november 1974 terwijl Bryan Adams geboren werd op 5 november 1959. Ryan Adams is dus precies 15 jaar jonger dan Bryan Adams.

Summer Of 69 van Bryan Adams

Net zoals Bon Jovi twijfels had bij het uitbrengen van één van zijn grootste hits “Livin On A Prayer” had Adams datzelfde gevoel bij “Summer Of 69”.

topfacts – Bryan Adams

Elton John

Een bekend feit uit de muziekwereld is dat White Christmas van Bing Crosby de bestverkochte single allertijden is. In België is dat echter een andere hit die het meest over de toonbanken rolde. Die eer is in België weggelegd voor Elton John met Candle In The Wind ’97. Het overbekende nummer is eigenlijk een herwerkte versie van zijn eigen hit uit 1974. Toen ging het nummer over het leven van Marilyn Monroe. Hij kende haar niet persoonlijk, maar had wel bewondering voor haar en haar carrière. In 1997 kwam dus een nieuwe versie uit van het nummer naar aanleiding van het overlijden van zijn goede vriendin Prinses Diana. Het lied stond dus op de single, maar als tweede single op de dubbel-single. Het andere nummer die als eerste lied terug te vinden was op de CD-single, is ‘Something About The Way You Look Tonight’ (zie video hierboven). Het nummer werd eerder in 1997 al eens uitgebracht op single, maar werd geen succes.

Something About The Way You Look Tonight van Elton John

White Christmas van Bing Crosby is de hit die het meest over de toonbanken rolde in de wereld. Die eer is in België niet weggelegd voor Crosby, maar wel voor Elton John met ‘Something About The Way You Look Tonight/Candle In The Wind ’97’.

topfacts – Elton john

Filmmuziek

Filmmuziek is altijd verbonden met een film. Toch wordt heel veel muziek die geschreven is voor films ook gebruikt in andere media. De tune die wordt gebruikt als generiek voor “Expeditie Robinson” is afkomstig uit de film “The Rock” (zie video) en het instrumentaal meesterwerk “Battle Without Honor Or Humanity” van Tomoyasu Hotei werd gebruikt in Kill Bill vol. 1. Het lied werd echter geschreven voor de Japanse film New Battles Without Honor and Humanity. De compositie wordt ook in verschillende andere films gebruikt, maar ook in reclamespots duikt het nummer wel eens op.

De tune die wordt gebruikt als generiek voor “Expeditie Robinson” is afkomstig uit de film “The Rock”.

topfacts – Filmmuziek

Katy Perry

Perry begon haar carrière als gospel-zangeres. Haar eerste en onmiddellijk ook grootste hit “I Kissed A Girl” stond weken op nummer 1 in zowat heel de wereld in 2008. Er deden heel wat geruchten de ronde op het internet over wie dat meisje nu was die ze ooit had gekust. Zowel Miley Cyrus als Scarlett Johansson kwamen in artikels over de hit voor. De waarheid is echter dat geen van die twee ooit zou gekust hebben met Perry. Ze gaf wel toe dat ze inspiratie vond voor het nummer toen ze een cover van Johansson van een magazine. In een interview vertelde ze dat ze in een gesprek met haar vriend over Scarlett Johansson aangaf dat wanneer ze de kans had om haar te kussen ze dat zeker zou doen. Uiteindelijk blijkt echter dat het lied vooral gaat over een meisje die ze ontmoette toen ze 17 jaar oud was.

I Kissed A Girl van Katy Perry

Ze gaf wel toe dat ze inspiratie vond voor het nummer toen ze een cover van Johansson van een magazine.

topfacts – katy perry

Longplayer

Het nummer ‘Longplayer’ van de Britse componist Jem Finer zou het langste lied allertijden moeten worden. De compositie wordt gemaakt door een computerprogramma die gebaseerd is op een stuk Tibetaanse muziek van ongeveer 20 minuten waarbij de computer telkens ander variaties maakt. Het lied startte in 2000 en als alles goed gaat eindigt het op de laatste dag van het jaar 2999. Het lied zou dan dus 1000 jaar geduurd hebben. Op dit moment staat dat record dus nog niet op naam van Finer. De langste bestaande compositie op dit moment heet ‘licht, Die sieben tage der woche’ (Zeven dagen van de week). De opera duurt maar liefst 29 uur en is het langste klassieke meesterwerk ooit geschreven. Het langste popnummer staat dan weer op naam van de Amerikaanse band The Flaming Lips. Het nummer duurt ongeveer 24 uur en kreeg de titel ‘Seven Skies H3’ mee.

Langste poplied allertijden (Seven Skies H3 van The Flaming Lips)

Het langste popnummer staat dan weer op naam van de Amerikaanse band The Flaming Lips. Het nummer duurt ongeveer 24 uur en kreeg de titel ‘Seven Skies H3’ mee.

topfacts – longplayer

Phil Collins

Phil Collins is een multi-talent. De man speelt drum, piano, percussie en trompet. Hij heeft ieder instrument zelf leren bespelen want hij kent geen notenleer. Hij kwam bij de groep Genesis terecht door te antwoorden op een advertentie en deed auditie in het ouderlijk huis van de toenmalige leadzanger van de groep: Peter Gabriël. Naast Paul McCartney en Michael Jackson is Collins de enige artiest die meer dan 100 miljoen albums verkocht wereldwijd. Hij is trouwens ook de enige artiest die tijdens de live-aid concerten optrad in zowel Philadelphia en Londen.

Sussudio van Phil Collins

Hij heeft ieder instrument zelf leren bespelen want hij kent geen notenleer.

topfacts – phil Collins

Saxofoon hits

De saxofoon ook wel eens kortweg sax genoemd, is een Belgische uitvinding uit de jaren 40 van de 19de eeuw (zie uitvindingen). Het is een uitvinding waar we als Belgen toch wel zeer trots op mogen zijn, want je hoort zelden zo’n warme klanken als bij een sax. In eerste instantie werd de saxofoon vooral gebruikt in de jazz, maar ook in klassieke symfonieën en vooral ook in de popmuziek wordt het instrument nog veel gebruikt. Onder andere de grote hit “Bakerstreet” van Gerry Rafferty. De videoclip kan je hieronder bekijken. Onder de video een overzicht van enkele hele grote saxofoon hits.

Bakert Street van Gerry Rafferty
ArtiestTitelJaar
Alexandra StanMr. Saxobeat2011
Aretha Franklin’Respect1967
Big MountainBaby I Love Your Way1994
Bill Medley & Jennifer WarnesThe Time Of My Life1987
Billy OceanCaribbean Queen1984
Candy Dulfer & David A. StewartLily Was Here1989
Fleur EastSax2015
George MichaelCareless Whisper1984
Guru Josh Infinity 1990
INXSNever Tear Us Apart1987
KlingandeJubel2013
Lou ReedWalk On The Wild Side1972
M-PeopleMoving On Up1993
Phil CollinsOne More Night1985
Pink FloydMoney1973
Rick JamesSuper Freak1981
SadeSmooth Operator1984
SupertrampThe Logical Song1979
The WeekndIn Your Eyes (16+)2020
Tina TurnerThe Best1989
Whitney HoustonI Will Always Love You1992
Saxofoon in popmuziek