Preventie en Geneeskunde

Covid-19

De coronacrisis is sinds 2020 niet meer uit de geschiedenisboeken weg te denken. Het nieuwe Covid-19 virus heeft al ontelbare slachtoffers gemaakt over de hele wereld. Voor meer informatie kan je uiteraard terecht op de website van de overheid: info-coronavirus.be.

We zetten de meest voorkomende symptomen nog eens op een rijtje: hevige koorts, hoesten, ademhalingsproblemen, smaak- en geur verlies en soms ook verstopte neus, diarree en keelpijn. Iedereen heeft natuurlijk al wel eens gehoest of een benauwd gevoel gehad de afgelopen maanden. Indien je twijfelt bel je best naar je huisarts. Maar je kan ook een saturatiemeter in huis halen om zelf al eens te kijken hoe het gesteld is met je longinhoud. Het toestel meet niet alleen je hoeveelheid zuurstof in je bloed, maar ook je hartslag. De saturatiemeter kan je verkrijgen via de apotheek.

saturatiemeter

Om zelf al een kleine test te kunnen doen bij twijfel kan je ook een saturatiemeter in huis halen. De saturatiemeter kan je verkrijgen via de apotheek.

Topfacts – Covid-19

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking of meningitis is zeer gevaarlijk en komt vaak voor bij kinderen. Je kan het wel op latere leeftijd ook krijgen dus opletten bij volgende symptomen is aan te raden: Koorts, overgeven, vlekken op de huid, stijve nek en bleek worden in het gezicht, hevige hoofdpijn en buikkrampen. Bij de meest ernstige vorm van hersenvliesontsteking krijg je op de huid rode uitslag. Je kan testen of je gevaar loopt door een glas tegen de uitslag te duwen en te kijken of ze weggaan of niet. Is dit niet het geval dan gaat u best zo snel mogelijk naar het ziekenhuis of bel je een ambulance.

MRI scan van een meningitis patiënt (afbeelding: wikipedia)

Bij de meest ernstige vorm van hersenvliesontsteking krijg je op de huid rode uitslag.

topfacts – hersenvliesontsteking

Kanker

Eén van de ergste diagnoses die je tegenwoordig kan te horen krijgen is zonder twijfel kanker. Hoewel veel soorten kankers perfect behandelbaar zijn hangt veel af van het soort kanker en in welk stadium de ziekte zich bevindt bij de diagnose. Er zijn veel verschillende kankers. De meest voorkomende zijn borstkanker, prostaat en longkanker. Maar er zijn ook enkele vreemde soorten kankers. Onder de foto een kort overzicht. Voor meer info of advies kan je terecht bij de stichting tegen kanker.

kankercellen (afbeelding: National Cancer Institute)
Soort kankerMeest voorkomede symptomen
Anale kankerlichte pijn tijdens ontlasting, jeuk, bloed in ontlasting.
Lipkankerblaar of zweer die niet geneest, lekkage van speeksel, spontaan bloeden van de lip.
Mannelijke borstkankerpijn aan de borst, eczeem of zweer aan de tepel, vloeistof met bloed uit de tepel.
Oogkankerslechter zicht, bloed in traanvocht, verlies van wimpers, anders uitziend oog.
Peniskankersoort wrat op de eikel, bloedverlies, stinkende geur.
Vaginale kankerbloedverlies (na seks), waterige afscheiding, darmklachten.
vreemde kankersoorten

De meest voorkomende zijn borstkanker, prostaat en longkanker.

topfacts – kanker

Migraine

Als je er geen last van hebt is het moeilijk om uit te leggen hoe een aanval voelt. Wanneer je een zware aanval hebt is het bijna onmogelijk om nog te functioneren en is rusten op een donkere of verduisterde kamer het beste wat je kan doen. Er zijn ondertussen ook heel wat geneesmiddelen en pijnstillers op de markt om migraine te bestrijden. Spijtig genoeg helpen ze niet altijd. Er zijn enkele dingen die je kan doen of juist laten om de hoofdpijn te verlichten of te vermijden dat je een aanval krijgt. We zetten ze op een rijtje onder de foto.

Migraine hoofdpijn ( afbeelding: Mohamed Hassan)
  • Routine in je voedingspatroon is essentieël. Wanneer je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt kan dat al een aanval uitlokken.
  • Niet overdrijven met cafeïnehoudende dranken. Maar één koffie of cola kan normaal geen kwaad.
  • Ook zwaar fysieke inspanningen zoals seks is een mogelijke trigger voor de ziekte.
  • Een hele week gaan werken en in het weekend dan de hele tijd migraine. Vervelender kan niet, maar ook ontspannen zijn na een stresserende periode kan een probeem zijn.
  • Er zijn heel wat misvattingen over voeding die aanvallen zou uitlokken. Er zijn echter nog geen bewijzen voor al die voedingsmiddelen. Kaas, chocolade en rode wijn zouden geen invloed hebben op hoofdpijn.
  • Er zijn ook enkele nieuwe behandelingen naast de klassieke behandelingen die hoopgevend zijn. Zo heb je een piercing die je kan laten zetten die de hoofdpijn zou wegnemen.
  • Daarnaast is er ook nog een gloednieuwe therapie die met neussprays werkt. Het onderzoek zou veelbelovend zijn maar verdere info is er voorlopig nog niet beschikbaar over het medicijn.

Wanneer je een zware aanval hebt is het bijna onmogelijk om nog te functioneren en is rusten op een donkere of verduisterde kamer het beste wat je kan doen.

topfacts – migraine

Rugpijn

Een steeds groter probleem bij veel personen is rugklachten. Er zijn verscheidene manieren om de pijn te minderen of zelfs te laten verdwijnen. Door een slechte houding aan te nemen of zwaar hef en til werk uit te voeren of door te weinig te bewegen krijg je het snelst last van rugpijn. Wij hebben het even over de houding. Iedere dag op kantoor voor een computerscherm zitten en nooit eens onderuit zakken is bijna onmogelijk. Toch bestaan er hulpmiddelen om dit aan te pakken. Ten eerste kan je, indien je een laptop hebt, deze ophogen. Daar bestaan speciale laptop standaards voor, maar door boeken onder je laptop te leggen kan je ook al werken aan je houding. Het maakt het meestal ook mogelijk om rechtop te staan tijdens het bureauwerk wat veel beter is dan zitten. Daarnaast is het ook wetenschappelijk bewezen dat een zitbal kan helpen. Omdat zo’n zitbal ongelooflijk veel plaats inneemt kan je ook een balkussen aanschaffen. Je kan het verkrijgen in de thuiszorgwinkel of op tal van webshops op het internet.

zitbal en balkussen (afbeelding: pixabay)

Er zijn verscheidene manieren om de pijn te minderen of zelfs te laten verdwijnen.

topfacts – rugpijn