Sport

BALSPORTEN

American Football

De oorspronkelijke eerste finale werd gehouden op 15 januari 1967. Deze finale staat ook wel bekend als “De Superbowl“. Het kwam tot stand toen de National Football League en de American Football League met elkaar afspraken dat hun kampioenen tegen elkaar moesten spelen. De Green Bay Packers wonnen die eerste finale in het Los Angeles Coliseum met 35-10 van de Kansas City Chiefs.

Golf

Golf tips

Golf is niet bepaald een sport die in België zeer populair is. Daarenboven is het een zeer technische sport. Wil je het zelf toch graag eens beoefenen? Hierboven zie je alvast wat een correcte houding is bij een opslag. Hieronder vind je de betekenis van de verschillende scores bij golf terug.

  • Albatros: Drie slagen minder dan de par.
  • Birdie: Eén slag minder dan de par.
  • Bogey: Eén slag meer dan de par.
  • Double Bogey: Twee slagen meer dan de par.
  • Eagle: Twee slagen minder dan de par.
  • Par: De verwachte aantal slagen die een speler nodig heeft om een complete ronde te spelen.

RACKETSPORTEN

Tafeltennis

Jean Michel Saive

Tussen 1930 en 1950 was tafeltennis verboden in de Sovjet-Unie. De reden was omdat men dacht dat het slecht was voor de ogen. Waarom dat zo was heeft niemand ooit uitgelegd. Tafeltennis is sinds 1988 een Olympische discipline en vooral China presteert in de discipline heel sterk. Ze wonnen sindsdien al verschillende gouden medailles. Ook wij hebben een tafeltennisspeler in België die er met kop en schouders bovenuit steekt: Jean Michel Saive (zie filmpje). Tafeltennis is de populairste racketsport ter wereld met zo’n 10 miljoen spelers in competitieverband.


Tennis

Kim Clijsters

Ook in het tennis heeft België toptalenten. Denk maar aan Xavier Malisse, Kirsten Flipkens, Kim Clijsters (zie filmpje) , Justine Henin, Sabine Appelmans en Yanina Wickmayer. Tennis werd in eerste instantie met de blote hand gespeeld. Daarna werden nog hulpmiddelen gebruikt zoals bijvoorbeeld een handschoen en later ook een soort van slaghout.

RACESPORT

Formule 1

De P34 : Formule 1 wagen

De enige auto die op F1 niveau meereed die zes wielen heeft is de P34. De auto heeft twee sets kleine wielen vooraan en twee normale wielen achteraan. Hij reed voor het eerst mee in Spanje op de Grand Prix van 1976. Daarna kon hij nog 29 keer bewondert worden. Eén keer won hij ook in Zweden.


Stockcarraces

Stockcarrace crash

Bij ons is het niet zo bekend. Maar in de Verenigde Staten is het zelfs populairder dan basketbal en is het zelfs de tweede populairste sport in het land. Enkel American football trekt nog meer supporters. De auto’s rijden tegen de klok in bij een wedstrijd en rijden gemiddeld 650 à 800 kilometer.