Technologie en Wetenschap

CD en DVD

Een CD of DVD krasvrij houden is niet zo moeilijk. Het belangrijkste om krassen te vermijden is om het schijfje altijd terug in zijn doosje of hoesje te stoppen als het niet gebruikt wordt. Kan het door omstandigheden niet veilig opgeborgen worden, leg dan de beschreven kant altijd naar boven. Zo voorkom je beschadiging aan die kant. Is er toch beschadiging opgetreden op de beschreven kant? Dan kan je het best de CD of DVD eens enkele minuten in warm water dompelen met een kleine hoeveelheid afwasmiddel. Daarna spoel je het schijfje af en laat je het rechtop drogen. Oppervlakkige krassen kunnen met een doekje weggeveegd worden. Wrijf zachtjes met het doekje van binnen naar buiten en maak zeker geen cirkelvormige bewegingen.

CD’s (afbeelding: Cameron Bunney)

Het belangrijkste om krassen te vermijden is om het schijfje altijd terug in zijn doosje of hoesje te stoppen als het niet gebruikt wordt. Kan het door omstandigheden niet veilig opgeborgen worden, leg dan de beschreven kant naar boven.

topfacts – cd en dvd

Futuristische auto’s

Zowat alle automerken zetten in op de toekomst. Vandaar dat ieder merk concept wagens maakt. Zo’n wagen geeft je een idee van hoe een auto er in de toekomst zal uitzien. De meest gekke ideeën vind je terug in zo’n concepten. Klik hier om een reportage over de nieuwste prototypes te bekijken. Enkele voorbeelden van de zotste features:

  • De Mercedes AVTR kan zijwaarts rijden.
  • Bij de Renault Trezor gaat het dak volledig open. (zie foto)
  • De Audi Ai Trail heeft geen koplampen. In plaats daarvan wordt de weg verlicht rond de auto door 2 drones.
  • Met de Terrafugia TF-X zal je via een soort helikopter systeem kunnen vliegen.
  • De Toyota LQ zal volledig autonoom kunnen rijden ervoor kunnen zorgen dat ieder obstakel ontweken kan worden. Ook de gemoedstoestand van de passagier wordt constant met AI technologie gemeten.
Renault Trezor (afbeelding: wikipedia)

Bij de Renault Trezor gaat het dak volledig open.

topfacts – futuristische auto’s

Milieuvriendelijke toiletten

Zelfreinigende toiletten, het lijkt verre toekomstmuziek maar toch zijn heel wat bedrijven bezig met het ontwikkelen van toiletten die ervoor zorgen dat we niet langer riolen nodig hebben. Dat is goed voor het milieu en voor de geur. Zover zijn we echter nog niet want zo’n systeem creëren kost heel veel tijd en geld. Eén van de grote namen die zich met dit dergelijke projecten bezighoudt is Bill Gates. Hij wil vooral eerst de derde wereld voorzien van degelijke en hygiënische sanitaire voorzieningen, maar ziet ook veel toekomst in het nieuwe project. Heel wat steden in de wereld zijn echter nog niet voorbereid op die volgende stap en daarom zal het waarschijnlijk nog enige tijd duren voor de toiletsystemen beschikbaar zullen zijn.

Toilet (afbeelding: Emily Silverstein)

Zelfreinigende toiletten, het lijkt verre toekomstmuziek maar toch zijn heel wat bedrijven bezig met het ontwikkelen van toiletten die ervoor zorgen dat we niet langer riolen nodig hebben.

topfacts – milieuvriendelijke toiletten

Obesitas

Heel wat mensen ervaren dat wanneer ze zoetigheden of ongezond voedsel eten ze daardoor ook veel sneller bijkomen dan bij onze dagelijkse maaltijden. Tussendoortjes zijn nu eenmaal lekker. Hoe komt het dan dat de ene persoon superslank blijft en de andere dikker wordt terwijl ze net hetzelfde lijken te eten. Wereldwijd zijn daar verschillende labo’s en wetenschappers mee aan het werk gegaan de afgelopen jaren. Uit die studies en onderzoeken blijkt dat bij bepaalde mensen die sneller bijkomen, een genoom bij het eten van ongezond voedsel plots veel actiever wordt. Daardoor produceerde het lichaam een proteïne dat het gewicht doet toenemen. De onderzoekers en wetenschappers zijn op dit moment volop bezig met het ontwikkelen van een toevoeging aan voedsel die ervoor zorgt dat het genoom voor de gek gehouden kan worden en de proteïne niet meer aangemaakt wordt. Hoelang we daarop nog moeten wachten is onduidelijk. Het is wel zo dat beweging nog altijd bijdraagt aan een gezond lichaam en dus even belangrijk blijft wanneer deze ontdekking op de wereld wordt losgelaten.

snoepjes (afbeelding: Hans Braxmeier)

Uit die studies en onderzoeken blijkt dat bij bepaalde mensen die sneller bijkomen, een genoom bij het eten van ongezond voedsel plots veel actiever wordt.

topfacts – obesitas

Pulsar

Nee, we hebben het niet over het lied van Vangelis of de topattractie in Walibi Belgium. Hier gaat het om een ontdekking van de Poolse astronoom Alex Wolszczan. Hij deed de verrassende ontdekking van het feit dat 3 planeten rond een pulsar draaiden. Die planeten werden gevormd door een supernova en zijn bijna zo groot als de aarde. Je kan het eigenlijk een soort mini big bang noemen. De ontdekking laat de wetenschappers toe om aan te nemen dat dit op ontelbaar veel andere plaatsen in het zonnestelsel ook gebeurd is. Door de ontdekking van Wolszczan zijn er ondertussen al ongelooflijk veel nieuwe planeten ontdekt, zowel grote als kleine planeten. Daardoor kunnen er nu planeten gezocht worden waar menselijk leven mogelijk zou zijn. Maar makkelijk is dat niet want de ster die een zon moet zijn voor die planeet moet perfect op de juiste afstand staan en de temperatuur van de planeet mag niet te hoog of te laag liggen. Dat is belangrijk om te kunnen overleven als mens op die planeet maar ook om het water op de planeet vloeibaar te kunnen houden.

Pulsar (afbeelding: Skeeze)

Daardoor kunnen er nu planeten gezocht worden waar menselijk leven mogelijk zou zijn.

topfacts – pulsar